Ensi vuonna energiamerkintä uudistuu – viestintä on käynnissä

Energiamerkintä on onnistunut ajamaan entistä innovatiivisempia ja energiatehokkaampia tuotteita jo yli 25 vuoden ajan EU:ssa. Energiamerkintä uudistuu ensi vuonna maaliskuusta 2021 alkaen. Ensimmäiseksi uuden merkin saavat:

  • Jääkaapit, pakastimet, jääkaappipakastimet ja viinikaapit
  • Astianpesukoneet
  • Pyykinpesukoneet ja kuivaavat pyykinpesukoneet
  • Televisiot ja näytöt
  • Kaupan kylmäsäilytyslaitteet myyntitoiminnolla.

Seuraavana vuorossa on lamput, joiden merkki vaihtuu uuteen 1.9.2021.

Energiamerkinnän uudistumiseen on monia syitä, kuten nykyisen energiamerkinnän epäselvyys sekä tuotteiden kasvanut energiatehokkuus. Uudistumisessa siirrytään takaisin A-G-asteikolle eli A+, A++ ja A+++ luokat poistuvat. Merkkiin lisätään myös QR-koodi, joka johtaa Euroopan komission tuotetietokanta EPREL:iin, jossa kuluttajat saavat lisätietoa tuotteesta.

Energiamerkinnän uudistumisen viestinnästä vastaa Suomessa Energiavirasto. Olemme käynnistelleet viestintää jo viime keväästä lähtien, jolloin aloitimme keskustelun toimenpiteistä sidosryhmien kanssa. Kehitämme viestintää sekä pohjoismaisessa yhteistyössä että hyödyntäen EU-rahoitteisten Label2020- sekä BELT-hankkeiden tuotoksia.

Tähän mennessä olemme lanseeranneet viestintään nettisivut (https://energiamerkinta.fi/) sekä kouluttaneet jälleenmyyjiä ja valmistajia. Kodinkoneiden ja sähkötuotteiden myyjät ovat avainasemassa uudistuksessa, sillä he tavoittavat kuluttajat ostotilanteessa. Energiavirasto on myös tuottanut monia erilaisia materiaaleja myyjille hyödynnettäväksi. Materiaaleista löytyy mm. juliste, tarrapohja, kuvake nettikauppaan sekä infolehtinen. Myös jälleenmyyjille toteutettu koulutus sekä koulutusmateriaali löytyy nettisivuilta.

Jälleenmyyjien ja valmistajien lisäksi tärkeä viestinnän kohderyhmä ovat ammattimaiset hankkijat sekä rakennuttajat ja tilaajat. Ensi vuoden alusta lähtien viestintä kohdistuu kuluttajiin, joita tavoitamme sidosryhmien avustuksella, lehtien kautta, viestintäkampanjalla ja vaikuttajamarkkinoinnilla.

Jos haluat olla mukana viestinnässä tai siitä on jotain kysyttävää, ota meihin yhteyttä: