Sähköinen energiamerkintä ja tuoteseloste

Internetin kautta tapahtuvan myynnin, vuokraamisen tai osamaksulla ostamisen yhteydessä on oltava sähköinen energiamerkki ja tuoteseloste. Uudet säädökset koskevat 1.1.2015 alkaen kotitalouksien astianpesukoneita, kylmäsäilytyslaitteitapyykinpesukoneita, kuivausrumpuja, pölynimureitatelevisioita, lamppuja, valaisimia ja huoneilmastointilaitteita. 1.4.2015 alkaen (voi soveltaa jo 1.1.2015 alkaen) säädös koskee uuneja ja liesituulettimia. 26.9.2015 alkaen säädös koskee vedenlämmittimiä ja kuumavesisäiliöitä sekä tila- ja yhdistelmälämmittimiä.

1.7.2016 alkaen vaatimukset koskevat myös ammattikäyttöön tarkoitettuja kylmälaitteita. Vaatimus sähköisestä energiamerkistä ja tuoteselosteesta koskee vain niitä tuotemalleja, jotka on ensimmäisen kerran asetettu saataville yllä kerrotun päivänmäärän jälkeen. Vanhemmilla tuotteilla näiden tietojen kertominen on vapaaehtoista.

Sille miten sähköinen energiamerkintä ja tuoteseloste verkkosivuilla esitetään, liittyy jonkin verran vaatimuksia. Niihin voit perehtyä tarkemmin katsomalla tämän videon ja/tai lukemalla alla olevat ohjeet.

HUOM! Filmissä ammattikäyttöön tarkoitettujen kylmälaitteiden kohdalla puheessa sanotaan kuukausi väärin, vaatimukset koskevat tuotteita 1. HEINÄkuuta 2016 alkaen!

Sähköinen energiamerkintä

Tavarantoimittajien saataville asettaman asianmukaisen merkin on oltava näkyvillä tuotteen hinnan läheisyydessä. Koon on oltava sellainen, että merkki on selkeästi nähtävissä ja luettavissa ja oikeassa suhteessa kokoon nähden. Merkki voidaan esittää kerrosteisella näyttötavalla (kuvalinkillä), jolloin merkkiin johtavan kuvan on oltava alla olevan mukainen.

Kerrosteinen näyttötapa

Kun kyseessä on kerrosteinen näyttötapa, merkkiin johtavan kuvan on

 • oltava nuolen muotoinen ja vastattava väriltään merkissä mainittavan tuotteen energiatehokkuusluokkaa
 • esitettävä nuolessa tuotteen energiatehokkuusluokka valkoisella värillä samalla kirjasinkoolla kuin tuotteen hinta
 • oltava muodoltaan jompikumpi seuraavista:
  nuolet
 • Nuolimerkit voi ladata täältä (Nested display arrows for labels -paketti)

Merkin tiedot on esitettävä kerrosteisessa näyttötavassa seuraavassa järjestyksessä:

 • merkkiin johtavan kuvan on oltava näkyvillä näyttömekanismissa tuotteen hinnan läheisyydessä
 • kuvan on linkityttävä merkkiin
 • merkin on tultava näkyville, kun hiirtä napsautetaan kuvan päällä, hiiri viedään kuvan päälle tai kuvaa laajennetaan kosketusnäytöllä
 • merkin on tultava näkyville ponnahdusikkunana, uutena välilehtenä, uutena sivuna tai upotettuna näkymänä
 • merkkiä on voitava suurentaa kosketusnäytöllä koskettamalla tapahtuvaan suurentamiseen käytettävillä laitteen tavanomaisilla toiminnoilla
 • merkki poistuu näkyvistä suljettaessa se asianomaisesta kohdasta tai muulla vakiomuotoisella sulkemisjärjestelmällä
 • jos merkkiä ei pystytä näyttämään, grafiikan vaihtoehtona esitettävässä tekstissä on mainittava tuotteen energiatehokkuusluokka samalla kirjasinkoolla kuin hinta
Esimerkki energiamerkkiin johtavan kuvalinkin sekä tuoteselostelinkin esittämisestä
Esimerkki energiamerkkiin johtavan kuvalinkin sekä tuoteselostelinkin esittämisestä
Esimerkki energiamerkin esittämisestä kerrosteisella näyttötavalla
Esimerkki energiamerkin esittämisestä kerrosteisella näyttötavalla

Sähköinen tuoteseloste

Sähköisen tuoteselosteen on oltava näkyvillä tuotteen hinnan läheisyydessä. Tuoteselosteen sisältö on kerrottu tuotekohtaisissa asetuksissa. Valaisimilla ja lampuilla erillistä tuoteselostetta ei kuitenkaan ole, eli pelkkä energiamerkki verkkosivuilla riittää. Tuoteselosteen on oltava kooltaan sellainen, että se on selkeästi nähtävissä ja luettavissa. Tuoteseloste voidaan esittää hinnan läheisyydessä linkillä, jolloin tuoteselosteeseen johtavassa linkissä on mainittava selkeästi ja helposti luettavasti ”Tuoteseloste”. Jos käytetään linkkiä, tuoteselosteen on tultava esiin, kun linkkiä hiirtä napsautetaan linkin päällä, hiiri viedään linkin päälle tai kosketusnäytöllä tehdään linkin päällä laajennusliike.