Uudet energiamerkintäasetukset hyväksytty

Komissio on 11.3.2019 hyväksynyt kuutta tuoteryhmää koskevat uuden energiamerkintäasetukset. Uusien merkintöjen visuaalinen ilme poikkeaa jonkin verran aikaisemmasta ja niissä on palattu takaisin A-G-asteikkoon. Uudet merkinnät tulee näkyä myymälöissä ja verkkokaupoissa 1. maaliskuuta 2021 alkaen.

Komissio on hyväksynyt uudet energiamerkintäasetukset kuudessa tuoteryhmässä sekä julkaissut energiamerkintöjen lopullisen muodon ja visuaalisen ilmeen. Tuoteryhmistä uudelleenskaalatut merkinnät on hyväksytty viidelle kodinkoneryhmälle:

   1) astianpesukoneet

   2) pyykinpesukoneet ja kuivaavat pyykinpesukoneet

   3) jääkaapit, mukaan lukien viinikaapit

   4) valaisimet

   5) elektroniset näytöt, mukaan lukien televisiot, monitorit ja digitaaliset ilmoitusnäytöt

Näiden lisäksi komissio on hyväksynyt uudet pakkausmerkinnät kaupoissa ja myyntiautomaateissa käytettäville kylmäsäilytyslaitteille, joissa on suora myyntitoiminto.

Uutena ominaisuutena merkinnöissä on QR-koodi, jonka lukemalla älypuhelimeen välittyy energiamerkinnän tuotetietokannan julkiseen osaan syötettyjä lisätietoja tuotteesta.

Komission taustatiedote asiasta löytyy täältä. Tiedotteessa on hyödyllistä lisätietoa mm. energiamerkinnän uudelleenskaalauksesta, tuotetietokannasta, tuotteiden korjattavuudesta sekä uusien merkintöjen visuaaliset ilmeet.

Lisätietoja: Maria Holmi (, p. 029 50 50 057)