Kiertotalouden toimintasuunnitelma

Euroopan komissio on 11.3.2020 hyväksynyt uuden kiertotalouden toimintasuunnitelman, joka on tärkeä osa komission 11.12.2019 esittelemää Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa. Uusi toimintasuunnitelma sisältää toimenpiteitä tuotteiden elinkaaren kaikkia vaiheita varten ja pyrkii lisäämään käytettyjen luonnonvarojen kiertoa EU:n taloudessa ja vähentämään primääriraaka-aineiden käyttöä.

Kiertotalouden toimintasuunnitelma sisältää toimenpiteitä toimialoille, kuten elektroniikka-, akku-, pakkaus-, muovi-, tekstiili-, rakennus- ja elintarvikealoille, joilla on paljon kiertotalouteen liittyvää potentiaalia.

Toimintasuunnitelma sisältää lainsäädäntöaloitteen, jonka ytimenä on ekosuunnitteludirektiivin laajentaminen energiaan liittyvien tuotteiden ulkopuolelle, jotta ekosuunnittelukehystä voidaan soveltaa mahdollisimman monenlaisiin tuotteisiin. Toimintasuunnitelman avulla voidaan edistää kiertotaloutta mm. parantamalla tuotteiden kestävyyttä, uudelleenkäytettävyyttä, päivitettävyyttä, korjattavuutta, kierrätettävyyttä sekä puututaan vaarallisten kemikaalien esiintymiseen tuotteissa ja lisätään niiden energia- ja resurssitehokkuutta. Etusijalle asetetaan elektroniikka, tieto- ja viestintätekniikka ja tekstiilit, mutta myös huonekalut ja vaikutukseltaan merkittävät välituotteet kuten teräs, sementti ja kemikaalit. Muita tuoteryhmiä määritellään niiden ympäristövaikutusten ja kiertotalouspotentiaalin perusteella.

Tukeakseen uusien kestävien tuotteiden kehyksen tehokasta ja vaikuttavaa soveltamista komissio aikoo lisäksi luoda yhteisen älykkäiden kiertotalouden sovellusten eurooppalaisen tietokannan. Tietokanta sisältää arvoketjuja koskevia tietoja ja tuotetietoja sekä tehostaa yhteistyössä kansallisten viranomaisten kanssa EU:ssa markkinoille saatettuihin tuotteisiin sovellettavien kestävyysvaatimusten noudattamisen valvontaa erityisesti yhteisillä tarkastuksilla ja markkinavalvontatoimilla.

Kuluttajien ja julkisten ostajien vaikuttamismahdollisuuksia pyritään parantamaan tarkastamalla kuluttajalainsäädäntöä siten, että kuluttajat saavat myyntipisteessä luotettavaa ja merkityksellistä tietoa tuotteista, myös niiden käyttöiästä ja korjauspalvelujen, varaosien ja korjauskäsikirjojen saatavuudesta. Myös viherpesuun, tuotteiden ennenaikaista vanhenemiseen sekä tietojen esittämiseen on tarkoitus puuttua.

Korjauttamisoikeutta vahvistetaan mm. selvittämällä mahdollisia muutoksia tuotteiden takuisiin sekä esimerkiksi parantamalla kuluttajien oikeutta päivittää ICT-laitteiden vanhentuneita ohjelmistoja.

Elektroniikka ja tieto- ja viestintätekniikalle, kuten matkapuhelimille, tableteille ja kannettaville tietokoneille asetetaan sääntelytoimenpiteitä, joilla pyritään vaikuttamaan siihen, että tuotteiden suunnittelussa otetaan huomioon energiatehokkuus ja kestävyys, korjattavuus, päivitettävyys, huollettavuus, uudelleenkäyttö ja kierrätys.

Matkapuhelinten ja vastaavien laitteiden latureita koskien selvitetään mahdollisuudet yleislaturin käyttöönottoon, latausjohtojen kestävyyden parantamiseen ja kannustimia latureiden oston erottamiseksi uusien laitteiden ostosta.

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräystä ja käsittelyä pyritään parantamaan muun muassa harkitsemalla vaihtoehtoja EU:n laajuiseksi vastaanottojärjestelmäksi vanhojen matkapuhelinten, tablettien ja latureiden palauttamista tai takaisinmyyntiä varten.

Lisätietoja:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_420

https://ec.europa.eu/finland/news/circular_200311_fi