Ekosuunnittelun uusi työsuunnitelma tulossa vasta maaliskuussa 2025

Ekosuunnittelun ja energiamerkinnän uuden työsuunnitelman piti alkuperäisen suunnitelman mukaan valmistua vuoden 2024 alkupuolella, mutta komissio on ilmoittanut, että se valmistuu vasta arviolta maaliskuussa 2025.

Työohjelma sisältää suunnitelman siitä mitä tuoteryhmiä ja muita ekosuunnitteluun ja energiamerkintään liittyviä asioita tullaan tarkastelemaan seuraavan kolmen vuoden aikana.

Uudessa ekosuunnitteluasetuksessa on kuitenkin mainittu, että ainakin tuoteryhmät priorisoidaan ensimmäisessä työsuunnitelmassa:

  • rauta, teräs, alumiini, tekstiilit (erityisesti vaatteet ja jalkineet) huonekalut (mukaan lukien patjat), renkaat, pesu- ja puhdistusaineet, maalit, voiteluaineet, kemikaalit, tieto- ja viestintätekniikan tuotteet, muu elektroniikka sekä tietyt energiaan liittyvät tuotteet.

Edellä mainitut tuoteryhmät tulevat siis melko varmasti olemaan uudessa työsuunnitelmassa mukana, mutta niiden lisäksi siihen voi tulla muitakin tuoteryhmiä.

Energiaan liittyvistä tuoteryhmistä ensimmäisenä uuden ekosuunnitteluasetuksen mukaan valmistellaan seuraavat tuoteryhmät:

  • näytöt ja televisiot, valonlähteet, hitsauslaitteet, sähkömoottorit, astianpesukoneet, pyykinpesukoneet, jääkaapit ja pakastimet, kylmälaitteet myyntitoiminnolla, sähköautojen laturit, ammattipesukoneet sekä ammattikäyttöön suunnitellut astianpesukoneet.

Muut energiaan liittyvät tuoteryhmät valmistellaan energiaan liittyvien tuotteiden ekosuunnittelun ja energiamerkinnän työsuunnitelman 2022-2024 mukaisesti vanhan ekosuunnitteludirektiivin mukaisesti: https://ekosuunnittelu.info/ekosuunnittelun-ja-energiamerkintojen-tyosuunnitelma-2022-2024/

Lisätietoja: