Lamppujen energiamerkinnän siirtymäaika päättyy

Lamppujen energiamerkkien uudistukseen liittynyt 18 kuukauden siirtymäaika päättyy. Maaliskuun alussa kaupoissa saa olla myynnissä vain uudella energiamerkillä merkittyjä lamppuja, jossa energialuokka-asteikko on A:sta G:hen. Nyt markkinoilla olevat lamput siirtyvät asteikon heikompaan päähän, vaikka ne ovat yhtä energiatehokkaita kuin ennen muutosta.

Uudistus on osa kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkintöjen asteikkojen yhtenäistämistä A–G-luokkiin. Vanhassa merkissä parhaat led-lamput saivat A++-luokituksen.

– Vuosien saatossa markkinoille on tullut yhä energiatehokkaampia laitteita ja energiamerkintäluokkia lisättiin asteikon yläpäähän plus-merkeillä. Nyt sekavaksi koettu järjestelmä selkeytyy ja kuluttajien on aiempaa helpompi arvioida harkitsemansa hankinnan energiatehokkuutta. Samalla asteikon parhaimmat luokat jäävät vielä odottamaan uusia ja nykyistäkin energiaa säästävämpiä laitteita, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta taustoittaa.

Energiamerkeillä helppoa energiansäästöä

Uuden merkin astuessa voimaan luokittelun vaatimuksia on kiristetty siten, ettei A-luokan tuotteita olisi vielä tarjolla. Näin asteikko jättää tilaa innovaatiolle ja energiatehokkaammille tuotteille.

Energiamerkintä- ja ekosuunnitteluvaatimukset ovat tehokkaasti vähentäneet kotitalouksien energiankulutusta. Esimerkiksi jääkaappien sähkönkulutus on merkinnän voimassaoloaikana pienentynyt 60 prosenttia. Lamppujen osalta ekosuunnitteluvaatimuksilla säästettiin EU:ssa vuonna 2015 noin 41 TWh, mikä vastaa liki puolta sähkön kokonaiskulutuksesta vuodessa Suomessa.

Ensimmäiset uudet energiamerkinnät tulivat laitteisiin keväällä 2021. Ne ovat kylmäsäilytyslaitteilla, astian- ja pyykinpesukoneilla, televisioilla ja elektronisilla näytöillä sekä lampuilla. Loput A+, A++ ja A+++ -merkinnöillä olevat laitteet saavat uuden energiamerkinnän tulevaisuudessa. Energiamerkintä on käytössä kaikkiaan 16 tuoteryhmässä.

Valaistus entistä vahvemmin lediin
EU:n ekosuunnitteluasetus tiukentaa lamppujen ekosuunnitteluvaatimuksia ja Euroopan unionin RoHS1-direktiivi rajoittaa tiettyjen vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Direktiivi koskee muun muassa elohopeaa sisältäviä lamppuja, joiden markkinoille saattaminen päättyy osalla pienloistelamppuja helmikuussa ja osalla loisteputkilamppuja elokuussa. Esimerkiksi kotitalouksissakin käytettäviä T5- ja T8-loisteputkia ei enää tämän jälkeen tule myyntiin.

– Toivottavasti kukaan ei varastoi vanhan mallin lamppuja tulevaisuuden varalle, sillä korvaavia tuotteita on tarjolla varsinkin ledeissä. Itse vaihtaisin valaisimen kokonaan uuteen, jos se on vuosikymmeniä vanha. Uusi tekniikka on energiatehokasta ja tarjoaa monipuolisemmat valaistusominaisuudet erilaisiin käyttökohteisiin, Päivi Suur-Uski sanoo.

Hyödyllisiä neuvoja lampunvaihtotilanteeseen ja erityyppisten lamppujen oikeaoppiseen kierrätykseen löytyy Motivan Lamput ja valaistus -sivultaLinkki toiselle sivustolle. Energiamerkinnöistä ja ekosuunnittelusta on koottu tietoa Energiaviraston ylläpitämälle energiamerkinta.fiLinkki toiselle sivustolle -sivustolle ja ekosuunnittelu.infoLinkki toiselle sivustolle-sivustolle. Ekosuunnittelu- ja RoHS-direktiiveistä on kattavat linkkitiedot Suomen Valoteknillisen seuran verkkosivuilla.

Lisätietoja:

Lamppujen energiamerkintä: Yli-insinööri Johanna Kirkinen Energiavirasto, , puh. 029 5050 175

Lamppujen ekosuunnittelu: Yli-insinööri Timo Vihavainen Energiavirasto, , puh. 029 5050 099

Asiantuntija Päivi Suur-Uski, Motiva Oy, , puh. 044 300 1369