Kuluttajille apua tuotteiden valintaan – EPREL-tietokanta tarjoaa tietoa kodinkoneiden energiatehokkuudesta

Vanhempi ja lapsi katsovat tietokoneelta energiamerkintöjä

Euroopan komissio on julkistanut viime viikolla uuden EU:n laajuisen julkisen tietokannan, jonka avulla kuluttajat voivat vertailla eri kodinkoneiden ja tuotteiden energiatehokkuusluokkia ja muuta tuotetietoa. European Product Registry for Energy Labelling (EPREL) tarjoaa yksityiskohtaisia ​​tietoja reilusti yli miljoonasta tuotteesta. Tämä tietokanta jatkaa EU:n energiamerkinnän menestystarinaa ja tarjoaa markkinoiden läpinäkyvyyttä aikana, jolloin kuluttajat haluavat säästää energiankulutuksessaan ja kun energiatehokkuutta pyritään parantamaan kaikkialla EU:ssa.

EPREL-tietokannan kautta kuluttajilla on ilmainen verkkotyökalu, jonka avulla he voivat helposti löytää ostovalinnan tueksi energiatehokkaimmat mallit ​​laitteista ja saada tärkeimmät tuotetiedot kaikilla EU:n virallisilla kielillä.

Vuoden 2017 energiamerkinnän puiteasetuksen nojalla perustettu EPREL-tietokanta on ollut toiminnassa vuodesta 2019. Sen jälkeen yli 7000 toimittajaa on rekisteröinyt markkinoille saatettuja kodinkoneita ja tuotteita, joilla on oltava EU-energiamerkintä. Tuotteet vaihtelevat hehkulamppuista polttoainekattiloihin, jääkaappeihin ja pesukoneisiin. Ensimmäisen kolmen ja puolen vuoden aikana tähän tietokantaan on rekisteröity arviolta 1,3 miljoonaa mallia.

EPREL sisältää yksittäisten tuotteiden tietojen lisäksi hakuvaihtoehdot ja ominaisuuden, joka näyttää automaattisesti ajantasaiset tilastot tuotekategorioiden mallien energiatehokkuusluokkien lukumääristä ja osuuksista. Tulokset voidaan lajitella enintään kolmeen muuttujaan samanaikaisesti. Nämä ominaisuudet auttavat viranomaisia ​​toteuttamaan vihreitä julkisia hankintoja kuten energiatehokkuusdirektiivi edellyttää ja muita käytäntöjä, joilla edistetään energiatehokkaiden tuotteiden käyttöä (esimerkiksi alennettu alv).

Taustaa

EU:n energiamerkinnän vertaileva asteikko A:sta (tehokkain) G:hen (vähiten tehokas) on ollut keskeinen apu kuluttajille energiatehokkaampien tuotteiden valinnassa. Energiamerkintä esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1994, mistä lähtien se on myös rohkaissut valmistajia ajamaan innovaatioita käyttämällä energiatehokkaampia teknologioita päästäkseen parhaimpiin energiatehokkuusluokkiin. Vuonna 2019 energiamerkinnän tunnisti 93 % kuluttajista ja 79 % otti sen huomioon ostaessaan energiatehokkaita tuotteita Special Eurobarometer 492 -tutkimuksen mukaan.

EU:n energiamerkinnän sääntöjen ja ekosuunnittelua koskevan lainsäädännön arvioidaan säästävän EU:n energiankuluttajilta miljardeja euroja joka vuosi ja tuovan samalla lukuisia muita ympäristö- ja kuluttajahyötyjä.

EPREL-tietokanta: https://eprel.ec.europa.eu/screen/home

Lisätietoja: https://ec.europa.eu/info/news/commission-launches-eprel-database-help-consumers-energy-efficient-products-2022-may-17_en