Energiamerkintä uudistuu 2021 – viestintää on aloitettu suunnittelemaan

Energiamerkintä uudistuu, A+, A++ ja A+++-merkeistä luovutaan ja siirrytään takaisin A-G-luokkiin. Ensimmäisinä tämä muutos koskee seuraavia tuotteita: kotitalouksien jääkaapit, jääkaappi-pakastin-yhdistelmät ja pakastimet, astianpesukoneet, pyykinpesukoneet sekä kuivaavat pyykinpesukoneet, televisiot ja näytöt sekä lamput.

Uudet energiamerkit astuvat voimaan 1.3.2021, valmistajien ja maahantuojien tulee toimittaa uudet energiamerkit tuotteiden mukana jo 1.11.2020 lähtien. Lamppujen osalta muutos tapahtuu myöhemmin vuonna 2021.

Tilanne tulee olemaan kuluttajille hämmentävä, kun samaan aikaan on sekä vanhaa että uutta luokitusta näkyvillä sekä kaupoissa että verkkokaupoissa. Myös myyjien on hyvä tuntea muutos ja sen syyt, jotta he osaavat tukea kuluttajaa ostotilanteessa. Ammattimaisten hankkijoiden pitää vastaisuudessa tietää, mikä onkaan tuoteryhmissä paras energiatehokkuusluokka, sillä se ei ole automaattisesti A-luokka.

Näitä muutoksen haasteita hallitakseen Energiavirasto vastaa kansallisesta viestinnästä energiamerkinnän uusiutumisesta. Tapasimme sidosryhmiä helmikuussa 26.2. ensimmäisen kerran ja kuulimme toiveita viestintään. Tarkoituksena on mm. perustaa omat internetsivut, josta löytyy materiaalia viestintään.

Jos haluat tietää lisää uuteen energiamerkkiin siirtymisestä, kannattaa lukea lisää täältä: https://ekosuunnittelu.info/energiamerkinta/uusi-energiamerkinta-vuodesta-2021-lahtien/

Jos haluat tulla mukaan miettimään viestintää ja sen tarpeita sekä osallistua yhteistyöhön, niin otamme mieluusti lisää sidosryhmiä mukaan yhteistyöhön, otathan yhteyttä tai