Energiamerkintä­tiedot tuotetietokantaan vuoden 2019 alusta

Energiamerkinnän tuotetietokanta aukeaa 1.1.2019. Valmistajien ja maahantuojien on EU:n energiamerkintäasetuksen mukaan syötettävä tuotteitaan koskevat energiamerkintätiedot tuotetietokantaan vuoden 2019 alusta lähtien.

Komissio on edennyt EPREL-tuotetietokannan (European Product Registry for Energy Labelling) valmistelussa suunnitellusti siten, että tuotetietokanta tullaan avaamaan 1.1.2019. Komissio on kuitenkin ilmoittanut, että mahdollisuus tietojen syöttämiseen ns. system-to-system järjestelmän kautta ei ehdi valmistua vuoden alkuun mennessä. Arvioidun aikataulun mukaan system-to-system tietojen siirto pystytään avaamaan vasta helmikuulla 2019. Tämä tulee aiheuttamaan jonkin verran haasteita valmistajille ja maahantuojille, sillä järjestelmien yhteensopivuutta ei voi käytännössä testata ennen velvoitteen alkamista.

Komissio on kuitenkin ilmoittanut, että tuotetietokannan julkisen osan ja markkinavalvojille tarkoitetun vaatimusten noudattamista koskevan eli ns. compliance osan valmistuminen siirtyy arvion mukaan huhtikuulle 2019. Valmistajat ja maahantuojat voivat siten alkuvuoden aikana syöttää energiamerkintätietoja tuotetietokantaan.

Tarkempia tietoja tuotetietokantaa koskevista aikatauluista päivitetään sitä mukaa, kun tietoa varmistuu.

Lue lisää tuotetietokannasta täältä.

 

Hyödyllistä tietoa on saatavilla myös seuraavista komission osoitteista (edellyttävät EU Login-tunnuksen rekisteröintiä):

Tuotetietokannan työtila

Testiympäristö

Ohjeita

Teknisissä kysymyksissä voi olla myös yhteydessä komission helpdeskiin:

 

Lisätietoja energiamerkinnän tuotetietokannasta ja sen valmistelusta antaa lakimies Maria Holmi (, p. 029 50 50 057).